آب مروارید و آب سیاه از عوارض چشمی در بیماران دیابتی است
بیماری دیابت یکی از علل عمده نابینایی و یا کم بینایی می باشد. دیابت می تواند به اشکال مختلف مانند ایجاد آب مروارید، آب سیاه و مهمتر از همه آسیب شبکیه چشم بر دید تأثیر بگذارد. امروزه با تشخیص به موقع و درمان مناسب، می توان تا حدی از این عارضه جلوگیری نمود.
پرده شبکیه (رتین) لایه عصبی در پشت چشم است که نور را درک می کند و تصاویر را به مغز می فرستد. آسیب عروق خونی در شبکیه ممکن است باعث نشت مایع یا خون و به دنبال آن آسیب شبکیه شود، در نتیجه تصویری که شبکیه به مغز می فرستد تار می شود.
آسیب شبکیه یکی از علل اصلی کاهش دید در بیماران دیابتی است و هر چه طول عمر بیماری دیابت بیشتر باشد احتمال بروز عارضه نیز بیشتر می شود.با پیشرفت بیماری دید کاهش یافته و یا بطور کامل از بین می رود.
دکتر حاجی زاده با اشاره به این نکته که بهترین راه تشخیص عوارض چشمی دیابت، انجام معاینات منظم توسط چشم پزشک است، افزود: پس از انجام معاینات اولیه در صورت لزوم و طبق نظر چشم پزشک معالج ممکن است انجام آنژیوگرافی یا تصویربرداری از شبکیه چشم تجویز شود. وی مهمترین اقدام در خصوص بیماران دیابتی را غربالگری، پیگیری دقیق و معاینه مرتب بر اساس دستور چشم پزشک برشمرد و بیان داشت: توصیه می شود به محض تشخیص دیابت معاینه کامل چشم انجام شود و حتی با نرمال بودن معاینات قبلی حداقل سالی یکبار معاینه مجدد صورت گیرد. در صورت بروز آسیب شبکیه، معاینات با فواصل کمتری انجام شود.
کنترل دقیق، مرتب و طولانی مدت قند خون می تواند از بروز این عوارض جلوگیری کرده و یا حداقل زمان بروز آنها را به تأخیر اندازد. از این رو با انجام این اقدامات می توان از عوارض وخیم و جبرانناپذیر جلوگیری شود و درمان مناسب به موقع انجام گیرد.
این متخصص چشم پزشکی در توصیف نقش بیمار دیاتی در درمان آسیب به شبکیه خاطرنشان کرد: پیشگیری، شناسایی و درمان مناسب عوارض دیابت فقط وابسته به چشم پزشک نیست، بلکه توجه بیمار به درمان دارویی، رعایت رژیم دیابتی وتوصیه های پزشک معالج ضروری است.
بیمار باید تحت نظر متخصص داخلی قند خون و فشار خون خود را در محدوده مناسب حفظ کند و از سیگار کشیدن خودداری نماید. انجام فعالیتهای فیزیکی معمولاً برای بیماران مبتلا به رتینوپاتی دیابتی مشکلی بوجود نمی آورد. از این رو در برخی از بیماران بنابر صلاحدید پزشک، محدود کردن فعالیتهای فیزیکی توصیه می شود. بطور کلی بیماران مبتلا به دیابت باید حداقل سالی یک بار توسط چشم پزشک معاینه شوند و در صورت ایجاد عارضه رتینوپاتی دیابتی معاینات بیشتر با فواصل کمتر ضروری است.